Viiniä kartanossa

Maanantaina alkoivat Riesling & Spätburgunder -viikot 44 ravintolassa Helsingistä Kuopioon. Viikkojen aikana saksalaisten rieslingien ja spätburgunderien eli pinot noirien ystävien kannattaa tarkistaa osallistuvat ravintolat osoitteesta rieslingviikot.fi ja käydä maistelemassa erikoismenuita ja harvinaisempiakin viinejä. Me pääsimme Kublon bloggaajan Sadun perheen kanssa tutustumaan Hirvihaaran Kartanon R&S-viikkojen herkkuihin Mäntsälään.

Hirvihaaran Kartano sijaitsee puolen tunnin matkan päässä Helsingistä keskellä syvää maaseudun rauhaa. Kartanon rakensi kodiksi itselleen vuonna 1918 Hirvihaaran Tulitikkutehtaan omistaja, insinööri Herman Holmberg, joka oli yksi Suomen rikkaimmista miehistä. Holmbergin kuoltua tapaturmaisesti kartano on toiminut mm. Ramsayn perheen kotina, Mäntsälän kapinan näyttämönä, sota-aikaan ilmavalvontapaikkana ja sairaalana sekä ukko-kotina, johon siivottiin Helsingin kaduilta kaikki syrjäytyneet vuoden 1952 olympialaisten alta.

Nykyään Kartanossa järjestetään monenlaisia juhlia ja tapahtumia. Ravintola ottaa vastaan minimissään kahdeksan hengen ryhmiä, mutta soittamalla saattaa päästä syömään yksinkin, jos tilaa on. Tänä vuonna Suomi 100-vuotta torstailounaat ovat kaikille avoimia, mutta suuren suosion vuoksi paikka kannattaa varata etukäteen.

Kartanossa voi myös viettää muutaman lomapäivän ja nauttia ympäristön luonnosta ja vaikka lähteä melomaan.

Kartanon keittiöpuutarhasta huolehtii luomupuutarhuri ja -kirjailija Suvi Lehtonen (Suvin blogi löytyy täältä). Suvi ehti esitellä meille kartanon pöytään kasvamassa olevia luomuvihanneksia upeassa lavapuutarhassa ja saimme samalla monta hyvää vinkkiä kotipuutarhaankin. Minusta tuholaismagneetti voikukkaviljelijästä oli vallan lohdullista kuulla, että jopa ammattilaisten puutarhassa on kutsumattomia vieraita, eikä kaikki aina kasvakaan. Sitä oli tosin vaikea uskoa kun katseli kevään kylmyydessä viheriöiviä onnellisia kasveja. Puutarhassa on muuten myös mahdollista vierailla esimerkiksi 21.5., kun siellä järjestetään Taimitori.

 

 

 

 

 

Mutta ehkä kerron teille myös ruuasta. Kartanon tunnelma on niin hurmaava, että siellä syöminen on juhlaa arkenakin. Meille tarjoiltiin alkuruuaksi taivaallinen parsakeitto kookoksella ja koivunmahlalla ja seuraksi Schmitges Riesling Cremant Brut 2014 -kuohuviiniä. Mitään niin täydellistä yhdistelmää en muista maistaneeni pitkään aikaan. Ehkä ihminen voisi elää parsakeitolla ja kuohuviinillä?

Välillä saimme ravunpyrstöjä parsavaahdolla ja pääruuaksi kevyseti savustettua merilohta ja puutarhan antimia, maa-artisokkaa, pinaattia, valkoista parsaa ja luumutomaattia ja sen kanssa aivan ihanaa punaisista rypäleistä tehtyä Weingut Meyer-Näkel Illusion Eins 2015 -valkoviiniä. Sadun Tsajut -ruokablogista löydät muuten tarkemmat ja asiantuntevammat tiedot ruuasta ja viineistä. Minähän olen vain herkkusuu fiilistelijä.

Jälkiruokana oli salmiakkivanukasta enkä ole maistanut sellaista ikinä. Salmiakki ja vanukas ei ehkä kuulosta match made in heaven -parilta, mutta Hirvihaaran keittiössä ne oli ehkä taiottu yhteen niin että syntyi jotain uutta ja mielettömän herkullista.

Muuten, äitienpäivälounaalle oli muutama hajapaikka vielä jäljellä, jos varaus on unohtunut. Vink vink miehet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kartanonlenkki 56
Mäntsälä
*meille tarjottiin kaikki ruuat ja viinit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *